BAROKK KÚRIA (Műemlék)
Pest megye

Tervezés éve: 2008
Megvalósulás éve: 2009
Bruttó szintterület: 280 nm.

Utcasorban álló, földszintes, kontyolt nyeregtetős barokk kúria, az utcával párhuzamosan húzódó főtömbbel és „L” alakban beforduló oldalszárnnyal. Keletkezésének kezdete, a XVII. század első felére nyúlik vissza. A több építési periódus eredményeként létrejött épületet, meglehetősen összetett idomú, méretes tető koronázza. Legrégebbi tömbjének döltszékes, feszítőműves tetőszerkezete, jelentős építészettörténeti értéket képvisel.
Jelen tervezési munka a kúria tetőterének beépítésére korlátozódott.
A főtömeg földszinti térstruktúrájának idézeteként szerkesztett tetőtér szinte teljes egészében három kiskorú gyermek birodalma. Közös játékaik színtere egy központi tér, mely nem csak funkcionálisan polarizálja lakóinak életét, de markáns üvegtetője által meghatározó téralkotó elemmé is válik. E központi tér köré szerveződik az édesanya dolgozójával kiegészülő önálló gyerek-szobák sora.
A tervezés során fontos szempontként kezeltük a hely szellemének tiszteletben tartását; a szerkezeti összefüggések és részletek érzékelhetőségének biztosítását, az eredeti tér-élmény lehető legteljesebb megtartását.
E cél érdekében, diszkrét keretezésű üveg-felülvilágítók, homokfúvott üvegezésű nyílászárók választják el és kapcsolják egymáshoz az egyes tereket.
Annak tudatában, hogy az új használat érdekében az épületrész eredeti használatától idegen kiegészítéseket hoztunk létre, korunk építészeti formanyelvén szólaltunk meg, a visszafogottság és visszafordíthatóság kritériumainak tiszteletben tartásával.

Jobbra görgetve megtekintheti a képeket >

http://oreghazak.hu/files/gimgs/16_helyszin2.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/16_latvanyterv.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/16_helyszin.jpg
Built with Indexhibit