VIDÉKI NYARALÓ
Parasztház átalakítás
Mindszentkálla, Petőfi S. utca 7.

Tervezés éve: 2011
Megvalósulása folyamatban van
Bruttó szintterület: 230nm.

Az épületegyüttes főtömbje fésűs beépítésű utcasorban É-i oldalhatáron álló földszintes, kontyolt nyeregtetős parasztház, udvari bejárata előtt kiugró szélfogóval.
Az udvar végében, annak teljes szélességében, az utca vonalával közel párhuzamosan elhelyezett nyeregtetős gazdasági épület (pajta) húzódik.
Az ingatlan legfőbb erénye a településképi sajátosságokat híven tükröző beépítésében rejlik. Szép az udvar a tér-aránya: az utca-, valamint az oldalhatárok mentén húzódó kő kerítések harmonikus térbeli egységgé kovácsolják az épületeket.
Az átalakítás során a főépület csak tetőtér-beépítéssel bővül. Az új oromfalas tömeg arányai hűen követik a Balaton-felvidéki táj népi építészetének hagyományait. A meglévő szélfogó átépítésének eredményeképpen létrejött fedett előtér (kódisállás) helyi sajátosságokat idéz.
A tervezett épületegyüttes arculata a múlt lenyomatát őrzi. Egyetlen gesztus az utcai homlokzaton: a játékos vakolat-architektúra, mely által épületünk diszkréten, de igen határozottan vállalja fel napjainkban történő megújulását. Figuratív motívumai a ház leendő kis lakóinak – Blanka (10 éves) és Dorka (8 éves) – rajzai alapján lettek komponálva.

Jobbra görgetve megtekintheti a képeket >

http://oreghazak.hu/files/gimgs/22_accamera1.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/22_accamera14.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/22_accamera9.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/22_accamera21.jpg