POSZTÓCZKY VILLA
Rekonstrukció
Nógrád megye, Jobbágyi

Tervezés éve: 2012
Megvalósulása folyamatban van
Bruttó szintterület: 650 nm.

„elhanyagolt, omladozó kastély, rongyos a födele, ablakai bevakulva, erkélyét fölverte a moha (…) Ősz van, a földön a lesárgult falevelek és esik az a sirató őszi eső(…) és az ember úgy érzi, maga is siratná az elhanyagolt kastély gazdátlanságát”
A magyar tájképfestészet nagy mestere, Mészöly Géza (1844-1887) egyik alkotására vonatkoznak Malonyay Dezső szavai, de remekül érzékeltetik azt a hangulatot, mely a Nagy-hársas aljában húzódó egykori csinos úri lakot napjainkban körülöleli.
A festő szellemiségének megidézése nem véletlen. Levéltári búvárkodásunk során derült fény arra, hogy e villához kapcsolódott Mészöly életének egy szakasza és ez volt színtere élete utolsó napjainak is.
Izzig-vérig svájci ház volt. Igazi díszlet a természet színpadán.
Mégis, furcsa módon, valahogy mindig „megfeledkeztek” róla. Nem vették számba a korabeli vármegye-monográfiák és nem méltatták semmilyen intézményesített védelemre az örökségvédelmi szabályozások.
Az elmúlt évtizedek sorozatos átépítéseinek, a szakszerűtlen beavatkozásoknak, valamint egy közelmúltban bekövetkezett tűzvésznek tulajdoníthatóan, napjainkra, a villa teljesen elveszítette eredeti arculatát.
Munkánk során, a detektív nyomelemzéshez hasonló módon vizsgáltuk, boncoltuk formai összetettségét, elszenesedett, porladó darabokból próbáltuk összerakni, megérteni és megidézni szellemi tartalmát.
Majd visszaforgattuk az idő kerekét…
Nosztalgiázva, de egy kicsit napjaink igényeire is szabva, szeretettel egy letűnt kor iránt.

Jobbra görgetve megtekintheti a képeket >

http://oreghazak.hu/files/gimgs/25_kep-9.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/25_orto-jobb1.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/25_kep-8.jpg
http://oreghazak.hu/files/gimgs/25_kep3.jpg
Built with Indexhibit